- 22 Mart 2019
- Comments: 0
- Posted by: alev
Gastroözafagal reflü, mide içeriğinin gün içinde birkaç kez ve kısa süreli olarak yemek borusuna geçişidir ve hem bebekler, hem de çocuk ve erişkinlerde görülen ve herhangi bir yakınmaya yol açmayan fizyolojik bir durumdur. Bebekler beslenme sonrası sıklıkla zorlanmadan kusarlar (akıtma) çünkü yemek borusu ile mide arasındaki kas halkası yeterince olgunlaşmamıştır; aldıkları besin sıvıdır ve sıklıkla yatar pozisyonda tutulurlar. Zamanla kas halkası sadece bebek yutarken açılacak, diğer zamanlarda sıkıca kapalı kalacak şekilde olgunlaşır. 6. Aydan itibaren katı besinlere geçilmesi ve bebeğin sıklıkla oturur pozisyonda olması ile kusmalar giderek azalır. 18.aydan sonra devam etmesi beklenen bir durum değildir. Herhangi bir yakınmaya yol açmayan ve kendiliğinden düzelen bebek reflüsünde tedaviye de gerek yoktur.
Ancak bebeği, daha az miktarlarda, daha sık beslemek, beslenme sırasında ara ara gazını çıkarmak, beslenme sonrası 20-30 dakika dik pozisyonda tutmak bebeğin daha az kusmasını sağlayabilir.
Biberonla beslenenlerde emziğin fazla küçük veya fazla büyük olması hava yutmaya yol açabilir ve kusmayı artırır. Mama ile beslenen bebeklerde özel mamalara geçilebilir.
BEBEK;
*Sık ve fışkırtarak kusuyorsa,
*Yetersiz kilo alıyorsa,
*Sıklıkla huzursuz görünüyor ve/veya canı yanıyormuş gibi
ağlıyorsa(özellikle yatırılınca),
*Beslenmeyi reddediyorsa,
*Özellikle beslenme sonraları hışıltılı solunum veya öksürüğü
oluyorsa,
*Kusmaları 6.aydan sonra başlamışsa
GASTROÖZAFAGAL REFLÜ HASTALIĞI denilen, komplikasyonlarla seyreden ciddi süreç açısından çocuk doktorunuz tarafından muayene ,gerekirse tetkik ve tedavi edilmelidir.