YEMEK SEÇEN BEBEKLER

Yemek seçme yürümeye başlayan ve bağımsızlığa hazırlanan bebeklerde sık rastlanan bir davranıştır. Hızlı bir büyüme ile ilk yılı tamamlayan ve doğum ağırlıklarını üçe katlayan bebeklerde büyüme hızı ve iştah azalma eğilimindedir.

Bu dönemde bebeklerde yemek tercih etme eğilimi de gelişmeye başlar. İştah gibi, tercihleri de oldukça değişkendir. Bir yaşını bitiren bir bebek, günlerce bayılarak yediği bir gıdadan birden bire bıkıp, tatmak bile istemediği bir gıdayı yemelere doymayabilir. Bazen günlerce, haftalarca bir veya iki yiyeceğe takılıp başka hiçbir şey yemeyebilir.

Bu tipik bebek davranışı sizi üzüp hayal kırıklığına uğratmasın. Siz bebeğinize sağlıklı gıdalar sunmaya devam edin ve doğru davrandığınızda bu durumun zamanla düzeleceğini bilin.

Peki nedir bu doğru davranışlar;

1) Aile sofrası alışkanlıkları: Her fırsatını bulduğunuzda sofraya birlikte oturun. Bebeğin dikkatini dağıtacak TV veya cep telefonları hiçbir şekilde ortamda olmasın. Bu zamanı sağlıklı bir beslenme modeli oluşturmak üzere değerlendirin. Bütün aileye aynı yemeği servis edin ve çocuk bu yemeği reddederse bir

başka yemek vermeyin. Bu tutum seçiciliği teşvik eder. Her yemekte bebeğin sevdiği en az bir gıda olmasına dikkat edip dengeli bir diyet sunmaya devam edin.

2) Bebeğiniz bir gıdayı reddederse üstüne düşmeyin. Bırakın bebeğiniz vücudundan gelen sinyalleri dinlemeyi öğrensin ve açlık sinyali onu yönlendirsin. Büyük bir öğünün arkasından uzun süre açlık hissetmeyebilirler. Sizin sorumluluğunuz ona gıda sunmak ve yemek konusundaki kararı ona bırakmaktır. Yemesi için baskı yapmak, yemediğinde cezalandırmak zamanla sevebileceği gıdalardan bile nefret etmesine yol açabilir.

3) Rüşvetten uzak durun. Sevmediği bir gıdayı yemesi için sevdiğini rüşvet vermek, sevdiği gıdayı daha çekici, sevmediğini daha itici bulmasına yol açar.

4) Çocuğunuz bir gıdayı reddediyor diye pes etmeyin. Yeni gıdaları ve arada da sevmediği gıdayı sunmaya devam edin. Bazen bir çocuğun bir gıdayı kabul etmesi için on kez veya daha fazla deneme gerekir. Belli yemek zamanları olması ve ara öğünlerin kısıtlanması ile açlık hissi gelişen bebeğe, tam da bu açlık yakalandığında yeni gıda sunulması başarıyı artırabilir.

5) Sebzeler, meyveler ve et, balık gibi yüksek protein içeren sağlıklı gıdalarda çeşitlilik sağlayın. Yeni tat ve dokuları keşfetsin. Basit yemekleri çeşitli baharat ve otlarla daha cazip hale getirin. Yeni gıdaları küçük miktarlarda sunun ve tekrar denemek için 1-2 hafta bekleyin.

6) Çocuklar büyüdükçe gıdaları eğlenceli şekillerde sunun. Özellikle uygun şekilde hazırlanmış soslara batırılıp yenen gıdalara bayılırlar. Uygun şekilde, küçük parçalar halinde hazırlanan parmak gıdalarda çocukları favorisidir.

7) Daha büyük çocukları yemek alışverişi, yemek planı yapma, yemek kitapları okuma ve yemeği hazırlamaya dahil edin.(Tabiki denetiminiz altında).

8) Bir gıdayı kabullendiğinde benzer renk, tat, veya dokudaki bir diğer gıdayı deneyip çeşitliliği artırın.

9) Sevmediği gıdaları başlangıçta bildiği ve tercih ettiği gıdalarla birlikte vermeyi de deneyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın