GÜNEŞE ÇIKMADAN ÖNCE DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

Güneşin zararlı ışınları en çok çocukları etkiler. Bütün yanıklar gibi güneş yanığı da ciltte kızarıklık, ısı artışı ve ağrıya yol açar. Ciddi durumlarda su toplaması, titreme, baş ağrısı, ateş ve gibi hastalık belirtileri gözlenir.

* 6 aydan küçük bebekler direk güneş ışınlarından uzak, gölgede tutulmalı; kollar ve bacaklarını kapatan hafif kıyafetler ve ensesini koruyan şapkalar giydirilmelidir. Gölge ve uygun kıyafet bulma sorunu olursa yüzde ellerin sırtı gibi kısıtlı alanlara çok az miktarda en azından 15 SPF’li bir güneş koruyucu kullanılabilir. Etki süresinin 30 dk olduğu akılda tutulmalıdır.

* ***Güneş yanığı gelişirse, etkilene bölgeye soğuk kompres uygulamalısınız.

*Daha büyük çocuklar için ilk ve en önemli güneşten korunma yolu 10:00 -16:00 arası güneş maruziyetini minimuma indirmek ve gölgede kalmaktır. Hafif pamuklu giysiler tercih edilmelidir. Yanaklar, çene, kulaklar ve enseyi koruyan şapkalar kullanılmalıdır. UV korumalı güneş gözlüklerini de unutmayın!.
Güneşe maruz kalan bölgelere en az 15 SPF (tercihen 50 SPF) ‘li ve hem UVA, hem UVB ışınlarına karşı koruyan güneş kremleri sürülmelidir. Ancak bu kremleri alerjik reaksiyonlar açısından denemek üzere ilk kullanım öncesi küçük bir miktarda sırt bölgesinde denemenizi öneririz. Ayrıca göz çevresi ve göz kapaklarına da kesinlikle güneş koruyucu krem kullanmamalısınız. Güneş koruyucu kremler güneşe çıkmada 30 dakika önce sürülmeli ve her 2 saatte bir veya her yüzme veya terleme sonrası yeniden uygulanmalıdır. Ayrıca güneş kremi kullanıyor olma güneşte kalma süresini uzatmak için bir bahane olmamalıdır. Çinko oksitli kremler de özellikle açık tenli çocuklarda yanaklar, burun, kulak kepçesinin üstü ve omuzlar için ekstra koruma sağlar.

Bir yanıt yazın